Vaccination

Ikke alle lande i verden er lige sikre at rejse i, hvad angår helbred og sygdom. Man kan dog allerede hjemmefra tage visse forholdsregler, der kan være med til at gøre, at man ikke får ubehagelige oplevelser, mht. til helbreddet på rejsen. På de følgende sider kan du få gode tips og råd til at for så vidt muligt at undgå sygdom på rejsen, samt hvad du skal gøre, hvis uheldet skulle være ude.

En god ting man altid skal huske, er dog at medbringe sit eget personlige rejseapotek. Et sådant kan eksempelsis indeholde følgende:

 • Aspirin eller paracetamol mod smerter og feber
 • Idoform eller anden forebyggende medicin mod diarré
 • Loperamid mod akut diarré
 • Søsygetabletter
 • Klorhexidin til desinfektion
 • Hydrokortison-creme mod soleksem m.m.
 • Antihistamin ved instektstik
 • Xylocain gel mod kløe
 • Insektspray (Et godt råd er at købe dette på destinationen)
 • Plaster
 • Ørepropper
 • Kondomer
 • Personlig medicin, som eks. hjertepiller etc.

På apoteket kan du købe en lille æske indeholdene bl.a. engangssprøjter, plastre, gage etc. Et sådant køb kan anbefales, hvis din rejse går udenfor Europa, og skulle uheldet være ude, insister da på at hospitalet eller lægen bruger dine medbragte kanyler til evt. insprøjtninger.

Vaccinationer:
Det er altid klogt at checke med sin læge eller et vaccinationscenter, om der er behov for vaccinatione eller medicin, før man rejser. Grunden til at mange vælger at gå til et vaccinationscenter, er at ens egen læge ikke altid er helt opdateret mht. hvilke præperarter der anbefales til den pågældende destination. Derimod er vaccinationscentrene specialister på området og har derfor altid den nyeste viden.

Nogle af de spørgsmål der altid bliver spurgt er:

Er det overhovedet nødvendigt at blive vaccineret?
I nogle lande er vaccination obligatorisk for overhovedet at få lov til at rejse ind. Til andre rejsemål er der ingen krav – men det gør jo ikke risikoen mindre. En vaccination afhænger derfor både af dit rejsemål og af dine tidligere vaccinationer.

Hvad nu hvis jeg ikke kan huske mine tidligere vaccinationer?
Der er ingen grund til at løbe nogen risiko, men hvis du er i tvivl, så lad os finde ud af, hvordan du bedst sikre dig. Hos de fleste vaccinationccentre oprettes der en journal, så du ikke behøver at huske hvad du har fået tidligere.
Jeg skal besøge flere lande – hvilken vaccinationer anbefales hvor?
Man kan sige at hvert land har sin risiko. derfor er det vigtigt at kende rejseruter, mål og rejsens varighed, før du bliver vaccineret. Hvis du rejser ud i det blå og ikke helt er sikker på hvor du ender, findes vaccinationscenteret ud af hvordan du bedst sikres.

Hvordan sikres jeg mod overflødige vaccinationer?
Hverken for meget eller for lidt. det kræver et nøje kendskab til risiko og aktuelle epidemier i de enkelte lande. Hos vaccinationscenteret vaccineres kun mod sygdomme der er relevante for rejsemålet og ud fra WHO´s anbefalinger.

Hvornår skal jeg vaccineres?
Hvis det er muligt, så planlæg vaccinationen i god tid. Gerne min. 2 uger før afrejse. Hvis du ikke kan nå det, så husk at det under alle omstændigheder er bedre at blive vaccineret i sidste øjeblik, end at rejse uden vaccination.

Er der sygdomme man ikke kan vaccinere imod?
Ja – f.eks. malaria, som overføres gennem myg. Til gængæld kan du tage forholdsregler for at undgå at blive stukket. Bl.a. brug af myggespray (købt på destinationen er det bedste), myggenet osv. Du kan også få malariaforebyggende medicin. Hvilken afhænger af inviduelle forhold, der derfor er vigtige at kende, før der bliver udskrevet recept.

Er det farligt at tage malariamedicin?
Nogle reagerer med bivirkninger, men tænk på at det er farligere at få malaria. Har du brug for malaiamedicin er vaccinationscentererne gode til at fortælle om fordele og ulemper ved valg af forskellige præparater, så du ved havd du går ind til.

Hvad hvis man tager daglig medicin?
Det er som regel muligt at rejse med en kronisk sygdom. Det kræver bare nogle forholdsregler og at vaccinationer og præparater afstemmes i forhold til evt. anden medicin. Vaccinationscentrene ved også, hvad der rent forsikringsmæssigt, skal gøres.

Hvad gør jeg med rejsediarre?
Du bliver udstyret med recept til den mest effektive behandling af rejsediarre. ellers gælder der om at bruge sin sunde fornuft, før der puttes noget i munden. Det er svært helt at undgå maveproblemer, men hvis du får voldsom diarre, er det vigtigt at drikke meget vand (mindst 3 liter om dagen), ellers risikerer du at dehydrere i varmen.

Det er vigtigt at huske, at såfremt uheldet er ude, er det ikke sikkert at sygdommen bryder ud, før du kommer hjem. Hvis du bliver syg 2-3 uger efter hjemkomst, så ring til dit vaccinationscenter. Så vi de, sammen med din praktiserende læge, finde ud af om du har fået en tropesygdom.

Hos Rejseklinikken tilbydes vore kunder 10% rabat på vaccinationer ved fremvisning af faktura eller ordrebekræftelse fra Comet Rejser. Og på udlandsvaccinationens hjemmeside, kan du også læse mere om sygdomme og epidemier verden rundt.